Door Dauphiné

Drie dagen eerder hadden ze afgesproken samen te gaan fietsen door de Dauphiné. Op donderdag 2 juni 1927 vertrokken de neven per trein vanuit Groningen naar Frankrijk:
Jan, landbouwer in ruste ‘maar nog niet oud’ en Abel, scherp observator, beetje eigenwijs en kenner van Frankrijk en de Franse taal.

In Door Dauphiné maakt u onder andere kennis met een pastoor met behangrollen op een motor, een treinreiziger met lege koffers, een bankbediende uit Shanghai, de moderne vrouwen van Parijs en de startproblemen van de Ford van madame Binder.

Door Dauphiné is het reisverslag dat Abel de Boer schreef na terugkomst in Nederland en geeft een gedetailleerde en soms onbedoeld humoristische kijk op het leven in 1927.

lees verder

Alida Finck, weeskind uit Amsterdam

Alida Frederika Augustina Finck is geboren in 1804. Zij en haar zus Johanetta Christiana verloren al op jonge leeftijd hun vader aan de ‘tering’.
Voor de zusjes restte nog slechts het Aalmoezeniersweeshuis, van waaruit zij werden uitgezonden naar Hattem.
Op huiberts.info staat haar verhaal en die van de weeskinderen uit Amsterdam.

lees verder

Wellse woelingen

Als in 1792 schoolmeester van Hemert sterft moet er in Well een nieuwe schoolmeester benoemd worden. Schoolmeester Joost de Waal had de oude schoolmeester al vervangen tijdens diens ziekte en had de voorkeur van het dorp en dominee en de schout. Zoals gebruikelijk werd de voorgenomen benoeming ter consent voorgelegd aan de heer of vrouwe van Ammerzoden Well en Wordragen.

Het antwoord van de gravinne Douairiere van Ribaucourt liet volgens de dorpelingen veel te lang op zich wachten. En toen zij daarna ook nog zelf een schoolmeester benoemde was het dorp in rep en roer.
Een verhaal over burgers en kerk, macht en adel.

lees verder

Kikkerdorp en de kikkerdorpers

Generaties lang hebben de geslachten Klop en De Noo in Aalst (Gld) gewoond. Enige tijd geleden vertelde een tante mij dat er een boek was verschenen over het dorp Aalst en haar bewoners: Kikkerdorp en de kikkerdorpers. Ik besloot het boek te gaan zoeken.

Het boek bleek nogal zeldzaam. Het staat maar in een paar bibliotheken in Nederland en is niet uitleenbaar. Via een antiquariaat is het kort geleden nog op een veiling verkocht. Ondanks dit alles toch een zoekvraag uitgezet op marktplaats.nl. Ruim een week later had ik het boekje in huis!

Omdat het boekje nogal zeldzaam is, en ik weet dat er verschillende mensen naar op zoek zijn, heb ik besloten het te transcriberen en online te publiceren.

lees verder