Verrassend TwentseWelle

Tijdens een korte vakantie naar Drenthe hebben we een uitstapje gemaakt naar het Museum TwentseWelle in Enschede, vooral vanwege de tentoonstelling O’Hanlons Helden. Na een paar uur museumbezoek was de conclusie: Wat een fantastisch museum in een mooie omgeving!

TwentseWelle 1Het museum staat in midden in de wijk Roombeek en vlak bij het monument ter nagedachtenis aan de 23 slachtoffers van de vuurwerkramp in 2000. Een aantal straten zijn dus geheel opnieuw opgebouwd en erg mooi. Maar ook oude fabrieksgebouwen in de wijk zijn bewaard gebleven en hebben een culturele bestemming gekregen. Zo ook het museum TwentseWelle dat deels in fraai nieuwbouw en deels in een oud fabriekscomplex gevestigd is.

Het museum heeft een vast tentoonstellingsgedeelte over de geschiedenis van Twente en zijn bewoners, maar ook een tijdelijke tentoonstelling.

De tijdelijke tentoonstelling gaat over de Britse schrijver en avonturier Redmond O’Hanlon en de televisieserie O’Hanlons Helden die hij maakte voor de VPRO. In de tentoonstelling komen alle 14 helden weer voorbij. In klassieke tentoonstellingskasten in een moderne opstelling, maar ook in vele korte verhaaltjes die via een heel handig digitaal kastje – als ware het een mobiele telefoon – prima te volgen zijn.
Nu was ik al een fan van de televisieserie, deze tentoonstelling is daarvan zeker geen slap aftreksel.

TwentseWelle 4De vaste tentoonstelling is misschien nog wel indrukwekkender dan de tijdelijke tentoonstelling. De opstelling is overdonderend. In grote deels onafgewerkte fabriekshallen wordt thematisch de geschiedenis van Twente en de Twentenaren behandeld. Van oertijd tot heden. Van jacht tot weverij. Er staat een mammoet, een compleet en origineel lösshuis en werkende weefmachines.
En van alles is er veel. Veel skeletten, veel kleding, veel machines, maar nergens krijg je het idee dat het rommelig of onoverzichtelijk is. Overal lijkt over nagedacht. Zo zijn er misschien wel 50 gehaakte hoofdkappen te zien. Lijkt heel saai, maar als je die dan allemaal met 5 op een rij in een vitrine zet die meters hoog is, dan wordt de boodschap glashelder: alle kapjes zijn handgemaakt en allemaal net even anders.

TwentseWelle 5Bij de grote machines staan medewerkers met verstand van zaken uitleg te geven aan groepen bezoekers.
Alle bezoekers kunnen echter met het eerdergenoemde kastje overal toelichting krijgen van bijvoorbeeld Herman Finkers, in het Twents, maar prima te volgen en met heel veel humeur. Ook nu zijn de teksten niet te lang, toch leerzaam en erg vermakelijk. Hou je niet van Herman Finkers dan zou je ook voor Astrid Joosten kunnen kiezen.

Heel erg mooi gedaan was ook een themaruimte over nieuwe Twentenaren. Nieuwe Nederlanders die vertellen over hun geschiedenis en hun leven in Enschede.
De ruimte is ingericht als een woonkamer. Als bezoeker zit je op een lekkere leren bank en in de kamer staat een stoel, boekenkast, televisie, schilderijenlijstjes.
Als je een land van herkomst heb gekozen begint het spektakel. Op de witte stoel wordt de nieuwe Nederlander geprojecteerd en verteld zijn verhaal in zijn woonkamer. Op de drie muren worden projecties vertoond van vroeger van nu. En tijdens het verhaal veranderen de projecties op de muur, de beelden op de televisie, de boeken in de boekenkast en de foto’s in de schilderijen.

Ik heb eigenlijk nog nooit een museum gezien waar zo veel aandacht is geschonken aan afwisseling en presentatie. Oké, de grote galerij van het Rijksmuseum in Amsterdam is misschien indrukwekkender, maar dit complete museum wist mij veel meer te boeien.
Museum TwentseWelle is een streekmuseum dat saaiheid en oubolligheid ver achter zich heeft gelaten.

Aanrader! (maar dan was nu wel duidelijk)

O ja, en pal naast het museum zit Bij Rozendaal. Een restaurant met fijn terras waar je in ieder geval heerlijk kan lunchen (aanrader: maaltijdsalade met gamba’s en zalm).

Aanbevolen boeken en dvd’s

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie